Tankterminal N.V. bezit en exploiteert tankcleaning faciliteiten, inclusief tankstations in Lokeren, Gent en (bij Unidet N.V.) in Meer, waar diesel en AdBlue wordt geleverd aan transportbedrijven. Omdat LNG wordt beschouwd als de meest attractieve vervanger van diesel als brandstof voor zware transport toepassingen en lange afstandsvervoer, heeft het bedrijf besloten om te investeren in een installatie voor de levering van LNG voor vrachtwagens op haar tankstation in Lokeren. Deze locatie ligt strategisch langs de snelweg E17, de belangrijkste corridor tussen Nederland en Frankrijk via de snelwegen A16-E19 (Rotterdam-Antwerpen) en A1-E17 (Parijs-Lille-Gent).

Na een uitgebreide vergelijking van tankstation bouwers, heeft Tankterminal N.V. LIQAL gecontracteerd voor het ontwerp en de realisatie van het LNG tankstation, dat zal worden uitgerust met een LNG opslagcapaciteit van drieënzeventig kubieke meter (73m3), ’on the fly’ saturatie van LNG en, aanvankelijk, twee LIQAL MID LNG-dispensers met gepatenteerd verwarmd en zuiverend nozzle docking station. Dit multi-kaart LNG tankstation is ontworpen voor in totaal vier LNG-dispensers en biedt de optie om in de toekomst ook CNG te leveren.

LIQAL heeft haar ’Micro Liquefactie’ technologie in het ontwerp opgenomen. Deze zorgt voor onbeperkte houdbaarheid van het LNG in de opslagtank, zonder gebruik van vloeibaar stikstof (N2), en stelt Tankterminal in staat de eindgebruikers zowel koude als verzadigde LNG te leveren en daarmee alle op de markt aanwezige truckmerken effectief van LNG te voorzien.

Olivier Willekens, Business Development Manager bij Tankterminal N.V.: "We hebben LIQAL geselecteerd als onze partner vanwege haar hands-on ervaring in deze small-scale LNG-industrie, haar intelligente oplossingen en de organisatie bleek in staat ons te kunnen ondersteunen in werkelijk alle aspecten die bij de ontwikkeling, realisatie en operatie van een state-of-the-art LNG tankstation komen kijken".

Jorg Raven, CEO van LIQAL, zei: "We zijn zeer verheugd met deze gelegenheid om samen te werken met Tankterminal N.V. en, samen met de andere stations die we in voorbereiding hebben, een stevige voet aan de grond te krijgen op de Belgische markt. Wederom een mooie bevestiging van de markt die de voordelen ziet van het werken met ons bedrijf en onze high-end LNG brandstoftechnologie".

Het station in Lokeren zal eind 2017 worden opgeleverd. Na de inbedrijfstelling blijft LIQAL verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud van het station.